Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przygotuj

pierś z kurczaka 600 gram
ryż 2-3 woreczki
warzywa mrożone 600 gram
olej roślinny

Przyprawy

Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
sól do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z warzywami

Przepis powstał spontanicznie, kiedy nie wiedziałam co zrobić na obiad :)
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Na patelni doprawiamy go przyprawą do kurczaka, ziołami prowansalskimi i solą do smaku. Pilnujemy żeby się nie przypalił od czasu do czasu mieszając. Kiedy piersi już się usmażą przekładamy je do większego garnka i odstawiamy na bok.
Po przerzuceniu kurczaka do garnka, na patelnie wlewamy odrobinę oleju. Na rozgrzaną patelnie wkładamy mieszankę warzyw (używam zazwyczaj mrożonych bo szybciej, ale oczywiście mogą być świeże). Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, curry, ostrą mieloną papryką do smaku. Po usmażeniu wrzucamy do garnka, w którym znajduję się już kurczak i mieszamy. W międzyczasie na palniku obok gotujemy ryż, do którego, po ugotowaniu, dodamy kurczaka z warzywami. Według uznania, można dodać sos słodko - kwaśny.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak