Kurczak z warzywami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

W zasadzie to danie jednogarnkowe, które lekko podkręciliśmy o pieczonego kurczaka w sosie kebab-gyros. Dzięki tej metodzie chcieliśmy uzyskać aromatyczne mięso. Udało się, więc polecamy.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • udka kurczaka

    1 kilogram
  • sos

    4 łyżki
  • pieczarki

    200 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • masło 82%

    1 łyżka
  • marchew

    1 sztuka
  • ziemniaki

    500 gramów
  • bulion warzywny

    2 łyżki
  • cukinia

    1 sztuka
  • groszek cukrowy

    100 gramów
  • śmietana kremówka

    125 mililitrów
  • mąka kukurydziana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem obtaczamy w sosie. Pieczemy 10 min w 250°C z termoobiegiem.

W tym czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i razem z posiekaną cebulą, pokrojonym w piórka porem, pokrojonymi na duże kawałki ziemniakami, pokrojoną marchewką, smażymy na maśle około 10 minut. Następnie dodajemy szklankę wody, kostkę bulionową, mięso (dodajemy sos powstały podczas pieczenia ) i dusimy pod przykryciem przez 20 min. Pokrojoną cukinię i groszek dodajemy kilka minut przed końcem. Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

R'n'G Kitchen
Użyliśmy sosu kebab-gyros oraz domowej kostki warzywnej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat