Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z warzywami

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
W zasadzie to danie jednogarnkowe, które lekko podkręciliśmy o pieczonego kurczaka w sosie kebab-gyros. Dzięki tej metodzie chcieliśmy uzyskać aromatyczne mięso. Udało się, więc polecamy.

Składniki:

Składniki:

udka kurczaka 1 kilogram
sos 4 łyżki
pieczarki 200 gramów
cebula 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
masło 82% 1 łyżka
marchew 1 sztuka
ziemniaki 500 gramów
bulion warzywny 2 łyżki
cukinia 1 sztuka
groszek cukrowy 100 gramów
śmietana kremówka 125 mililitrów
mąka kukurydziana 1 łyżka

Porada

Użyliśmy sosu kebab-gyros oraz domowej kostki warzywnej.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z warzywami

Udka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem obtaczamy w sosie. Pieczemy 10 min w 250°C z termoobiegiem.

W tym czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i razem z posiekaną cebulą, pokrojonym w piórka porem, pokrojonymi na duże kawałki ziemniakami, pokrojoną marchewką, smażymy na maśle około 10 minut. Następnie dodajemy szklankę wody, kostkę bulionową, mięso (dodajemy sos powstały podczas pieczenia ) i dusimy pod przykryciem przez 20 min. Pokrojoną cukinię i groszek dodajemy kilka minut przed końcem. Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak