Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
udka kurczaka
1 kilogram -
sos
4 łyżki -
pieczarki
200 gramów -
cebula
1 sztuka -
por (biała część)
1 sztuka -
masło 82%
1 łyżka -
marchew
1 sztuka -
ziemniaki
500 gramów -
bulion warzywny
2 łyżki -
cukinia
1 sztuka -
groszek cukrowy
100 gramów -
śmietana kremówka
125 mililitrów -
mąka kukurydziana
1 łyżka
Sposób przygotowania
Udka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem obtaczamy w sosie. Pieczemy 10 min w 250°C z termoobiegiem.
W tym czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i razem z posiekaną cebulą, pokrojonym w piórka porem, pokrojonymi na duże kawałki ziemniakami, pokrojoną marchewką, smażymy na maśle około 10 minut. Następnie dodajemy szklankę wody, kostkę bulionową, mięso (dodajemy sos powstały podczas pieczenia ) i dusimy pod przykryciem przez 20 min. Pokrojoną cukinię i groszek dodajemy kilka minut przed końcem. Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Użyliśmy sosu kebab-gyros oraz domowej kostki warzywnej.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się