Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z teriyaki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka (ok. 1,8 kg)
olej 4 łyżki
marynata teriyaki 3 łyżki
Przyprawa do mięs Prymat 3 czubate łyżki
Czosnek staropolski Prymat 1 czubata łyżka
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
rozmaryn 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z teriyaki

Kroki postępowania

1
Olej wymieszać z sosem teriyaki, rozmarynem i przyprawami.
Krok 1 - Kurczak z teriyaki foto
2
Kurczaka umyć, osuszyć, dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na ok. 2 godziny do lodówki.
Krok 2 - Kurczak z teriyaki foto
3
Zamarynowanego kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Kurczaka piec w 160 stopniach przez 60 minut. Po tym czasie kurczaka odwrócić grzbietem do góry. Piec dalej w tej samej temperaturze kolejną godzinę. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.
Krok 3 - Kurczak z teriyaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 14.07.2016 18:44
Smakowicie wygląda.
olkaaa 14.07.2016 11:43
chętnie spróbuję
Czyki 14.07.2016 09:19
Cudownie przypieczony :):) wspaniały przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak