Kurczak z rożna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 (ok.2 kg) sztuka
  • przyprawa do kurczaka

    5-6 łyżek
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    wg uznania
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka natrzeć przyprawami i solą czosnkową. Nadziać go na rożen. Związać nogi kurczaka (można też naciąć skórę przy nogach i przez te dziury przełożyć na krzyż nogi kurczaka jak widać na zdjęciu). Rożen z kurczakiem umieścić w piekarniku. Kurczaka piec na rożnie ok. 2 godziny w 170 stopniach. Pamiętać, żeby pod kurczakiem umieścić blaszkę na skapujący tłuszcz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sroczka 11.12.2012 22:42
Pięknie przyrumieniony. Aż chce się zjeść.
Izabela/bella81 19.07.2012 12:17
piekny
Weronika_eM 27.02.2012 23:27
pięknie przyrumieniony
Beatris 25.02.2012 10:07
Iziona z chęcią bym to zrobiła, ale przez awarię komputera dodaję przepisy z 2-miesięcznym poślizgiem. Ten kurczaczek jest już dawno wspomnieniem.
Monika111 25.02.2012 08:59
aż ślinka cieknie... :)
iziona 25.02.2012 07:53
Zapakuj w folijkę i podrzuć do mnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat