Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak z piwem pieczony na butelce

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 szt.
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna
piwo 1/2 litra
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak z piwem pieczony na butelce

Kurczaka oczyścić , umyć zostawić w całości nie kroić , natrzeć przyprawą do kurczaka , posypać kucharkiem skropić oliwą i polać piwem przykryć i odstawić najlepiej na noc w chłodne miejsce jeśli mamy możliwość to co jakiś czas przewrócić go aby nasiąkł piwem . Następnego dnia nadziać kurczaka na wyparzoną wcześniej butelkę od piwa a do butelki wlać wody aby się nie przewróciła i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 st. co jakiś czas podlać go piwem w którym się marynował lub sosem który powstał w czasie pieczenia. Piec kurczaka ok. 1,5 godz. po 30 min. można zmniejszyć temp. do 160 st. Podawać z ziemniakami i surówką .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 25.05.2015 20:47
ciekawe zjadłeś kurczaka a jesteś pod wpływem super jeszcze tak nie robiłam;)
Margo1 18.05.2015 20:49
wygląda super ,nie robiłam tak
Smaczna_B 16.05.2015 17:34
doskonały przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak