Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z pieczoną papryką w cieście francuskim

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 35 dag
papryka czerwona 2 szt
parmezan starty 1 łyżka
bazylia
ciasto francuskie 1 op
jajko 1 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z pieczoną papryką w cieście francuskim

Papryki umyć, osuszyć i upiec w piekarniku, aż skórka się pomarszczy i przyczerni ( ja piekłam w temp. 200 stopni przez 20 minut). Warzywo zawinąć w folię aluminiową i odstawić do ostygnięcia. Papryki obrać ze skórki, usunąć gniazda. Pokroić na ćwiartki i odsączyć na ręczniku papierowym. Filet z kurczaka oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą. Ciasto francuskie rozłożyć na wysmarowanej olejem blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać parmezanem i kolejno układać warstwy ( układać je na środku ciasta tak, aby dobrze później zwinąć zapiekankę); połowę mięsa z kurczaka, połowę papryki, oliwki bazylię, na to pozostałą część papryki i resztę filetów z kurczaka. Brzegi ciasta dobrze zlepić, wierzch posmarować pozostałym jajkiem, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 35 minut. Podawać na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 04.02.2013 17:46
świetne polaczenie i efekt doskonały
dwa pokoje z kuchnią 04.02.2013 09:31
super pomysł!
aisoglam 03.02.2013 23:06
Apetyczny ten kurczak!
Noruas 03.02.2013 23:00
smakowite danie, bardzo mi się podoba.
kokoszka
kokoszka 03.02.2013 21:00
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak