Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z jaglanką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 150 g
sól do smaku
boczek wędzony 15 dkg
olej do smażenia
cebula 1 duża sztuka
czosnek 2 ząbki
udka z kurczaka 50 dkg (bez skóry i kości)
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżeczka
marynata teriyaki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z jaglanką

Kroki postępowania

1
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka.
Krok 1 - Kurczak z jaglanką foto
2
Boczek pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju (jak boczek jest tłusty, to olej można pominąć).
Krok 2 - Kurczak z jaglanką foto
3
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, dodać do boczku, podsmażyć.
Krok 3 - Kurczak z jaglanką foto
4
Mięso z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, dodać do boczku. Dodać też sos teriyaki, trochę soli i resztę przypraw. Podsmażać na średnim ogniu kilka minut.
Krok 4 - Kurczak z jaglanką foto
5
Dodać ugotowaną kaszę, wlać ok. 1/3 szklanki wody.
Krok 5 - Kurczak z jaglanką foto
6
Wymieszać. Wszystko razem podsmażać jeszcze kilka minut często mieszając. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Podzielić na porcje i podawać.
Krok 6 - Kurczak z jaglanką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 02.07.2017 20:37
smaczna sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak