Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z ananasem w sosie słodko-kwaśnym
Ananasa osączam z zalewy, kroję w kawałki. Paprykę kroję w większą kostkę, marchewkę w słupki. Imbir i czosnek bardzo drobno siekam. Przygotowuję sos z podanych składników, dokładnie mieszam.
Mięso kroję w kostkę, oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem, obtaczam w mące.
Na woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam mięso, smażę na średnim ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaję posiekany imbir z czosnkiem.
Dodaję paprykę i marchewkę, smażę około 3 minuty, często mieszając. Następnie wrzucam ananasa, zwiększam ogień, smażę 2 minuty.
Wlewam sos, zagotowuję, gotuję przez kolejne 2 minuty. Na koniec wlewam ketchup, mieszam i gotuję jeszcze przez minutę.