Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w żurawinowej galarecie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 2
żurawina 400 g
cukier 200 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
olej 2 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w żurawinowej galarecie

Mięso dokładnie opłukałem , osuszyłem . Natarłem solą i pieprzem , skropiłem olejem , odstawiłem w chłodne miejsce.
Żurawiny umyłem , w rondelku zasypałem cukrem , skropiłem wodą , zagotowałem , stale mieszając . Gotowałem do momentu , aż cukier się rozpuści , a owoce rozgotują. Wtedy do masy żurawinowej dodałem żelatynę , wymieszałem. Częścią tężejącej galarety dość grubo wysmarowałem dno i boki formy , odstawiłem do zastygnięcia.
Mięso piekłem godzinę w temperaturze 190 stopni , polewałem wytwarzającym się sosem , wyjąłem , ostudziłem.
Zimne mięso włożyłem do formy z żurawinową galaretą.
Na wierzch nałożyłem pozostałą galaretę , wstawiłem do lodówki , by całość całkowicie stężała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bhb8 25.09.2014 00:14
ciekawy przepis :)
Adamorek 24.09.2014 21:30
nieźle to wygląda
Rysia 24.09.2014 20:33
To musi być pyszne.
gosia1988 24.09.2014 19:49
fajny przepis
ggosienka68 24.09.2014 18:19
Wygląda niezwykle apetycznie .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak