Kurczak w winie – coq au vin

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • marchewki

    2 szt
  • cebule

    2 szt
  • pomidor

  • ząbki czosnku

    2 szt
  • tymianek

    kilka gałązek
  • liść laurowy

  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • pieprz czarny ziarnisty

    24 ziarenka
  • wino

    1 butelka (Bordeaux)
  • koniak

    60 ml
  • olej

    60 ml

Kurczak

  • kurczak

    1,5 kg
  • pieczarki

    300 g
  • mąka

    40 g
  • masło

    100 g
  • cebulka marynowana perłowa

    250 g
  • sól

  • olej

    90 ml
  • boczek wędzony

    300 g (plastry)
  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka podzieliłem na części. Przygotowałem marynatę : warzywa pokroiłem w plasterki , dodałem tymianek , liść laurowy , posiekana natkę , ziarna pieprzu. Zalałem winem , dodałem winiak i olej. Wszystko wymieszałem. Kurczaka zalałem marynatą. Wstawiłem do lodówki na noc. Wyjąłem kurczaka , osuszyłem , marynatę zachowałem. Kurczaka obsmażyłem na połowie masła zmieszanego z olejem. Dodałem warzywa i zioła wyjęte z marynaty, smażyłem ok. 8 minut. Oprószyłem mąką i dusiłem 3 minuty. Wlałem płyn z marynaty, posoliłem i zagotowałem. Kurczaka przełożyłem do brytfanki , piekłem pod przykryciem 40 minut w temperaturze 220 stopni C. Do rondelka wrzuciłem cebulki, zalałem niewielka ilością wody, doprawiłem cukrem, solą i pieprzem, gotowałem ,aż woda odparowała. Pieczarki pokroiłem w ćwiartki, obsmażyłem na reszcie masła do momentu ,aż płyn odparuje. Wymieszałem je z cebulką i pokrojonym w paski , obsmażonym boczkiem.
Kurczaka wyjąłem z naczynia , warzywa przecedziłem z płynu, dodałem do pieczarek z cebulkami i boczkiem. Ułożyłem kurczaka w brytfance , zalałem mieszanina warzywno-pieczarkową. Dusiłem pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie zdjąłem pokrywę , piekłem do czasu ,aż mięso się zrumieniło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchnia Marty 07.12.2014 22:03
Ale smakowite danie :)
zabcia117 07.12.2014 17:53
Ciekawie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat