Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w winie

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 1 kg
skrzydełka kurczaka 1 kg
cebula 1 szt
czosnek 5 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
pieprz kilka ziarenek
tymianek kilka gałązek
rozmaryn świeży 2 gałązki
sól
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
wino białe deserowe 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w winie

Kroki postępowania

1
Mięso umyć i oczyścić. Udka ponacinać. Do dużego naczynia (u mnie blaszka, w której potem piekłam mięso) wlać wino, olej, dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, 1/2 łyżeczki soli i posiekane, świeże zioła. Mięso posypać solą i pieprzem i ułożyć w marynacie. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Krok 1 - Kurczak w winie foto
2
Przed pieczeniem mięso obsypać słodką i ostrą papryką, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Piec około 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Co jakiś czas polewać mięso marynatą.
Krok 2 - Kurczak w winie foto
3
U mnie z faszerowanymi ziemniaczkami i surówką z pekinki z winegretem. Smacznego :)
Krok 3 - Kurczak w winie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czarrna 09.03.2014 10:28
Polecam, bo mięso wyszło pyszne :)
patryska76 09.03.2014 10:09
Ciekawy pomysł ;)
Jarek123 09.03.2014 09:47
Świetny musi byc ten kurczak :)
Lidzia 09.03.2014 09:45
Pyszności.
Aga-25 09.03.2014 09:31
dobre mięsko
Agnieszka-87-25 09.03.2014 09:28
ach lubie już to

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak