Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w warzywach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 500 g
ziemniaki 300 g
marchewki 2-4 szt
por (biała część) 2 szt
zielona fasolka szparagowa 300 g
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
bulion drobiowy 300 ml
sok z cytryny
olej do smażenia
śmietana 18 proc 125 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w warzywach

Udka nacieramy solą, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy pieprzem. Marchewki obieramy, kroimy w talarki, układamy na spodzie garnka o grubym dnie.
Udka smażymy na rozgrzanym oleju, układamy na marchewkach. Na mięso wykładamy obrane i pokrojone w grube plastry, ziemniaki. Na ziemniaki wykładamy fasolkę szparagową, pokrojony w plasterki por, pokrojone w paski papryki. Całość posypujemy solą ,mielonym zielem angielskim i pieprzem, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe i dusimy pod przykryciem 35 min.
Następnie wlewamy śmietanę, całość dokładnie mieszamy i mocno podgrzewamy (nie gotujemy). Podajemy od razu po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 07.07.2015 11:54
bardzo fajne danie
Aleksandra/Olcia 07.07.2015 11:17
smakowity obiad
olkaaa 07.07.2015 10:31
brzmi smakowicie
Ewelina1991 07.07.2015 10:20
pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak