Kurczak w sosie sojowym z warzywami

Kurczak w sosie sojowym z warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z kurczaka

    500 g
  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • chili Prymat

    0,5 łyżeczki
  • przyprawy

    harissa 0,5 łyżeczki
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka zielona

    1/4 szt
  • pieczarki

    200 g
  • sos sojowy

    5 łyżek
  • olej do smażenia

  • ryż

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z piersi kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Marynujemy przez 20 minut w soku z cytryny, chili, harissie, 2 łyżkach sosu sojowego. Papryki kroimy w kosteczkę, pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy papryki i pieczarki. Podsmażamy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dodajemy mięso z marynatą. Dolewamy jeszcze 3 łyżki sosu sojowego. Smażymy do miękkości. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

27.05.2015 18:54
smaczne danie

Jowita Raś

27.05.2015 13:40
lubimy takie dania

pajbek

27.05.2015 13:22
pyszne :-)

VioletoweKucharzenie

27.05.2015 12:58
Danie idealne dla miłośników bardzo ostrych przypraw i smaków. Ostrości nadaje harissa – połączenie kolendry, papryki, kminu rzymskiego, czosnku i soli. Danie charakteryzuje się ostrym, przyjemnie palącym smakiem.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat