Kurczak w sosie miodowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Danie świetnie się sprawdza na wspólnych kolacjach z rodziną. Soczysty kurczak z warzywami wszystkim smakuje. Rozpływa się w ustach.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    1.5 kg
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • papryka żółta

    1 szt.
  • ketchup pikantny

    6 łyżek
  • miód

    3 łyżki
  • oliwa

    3 łyżki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

    1 łyżka
  • pomidor

    3 szt.
  • mozzarella w kulkach

    3 szt.
  • bazylia świeża

    3 gałązki
  • sałata lodowa

    7 liści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Udka kurczaka umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Następnie mięso dokładnie natrzeć przyprawą do kurczaka Prymat, solą, pieprzem. Można odstawić na jakiś czas, żeby mięso przeszło smakiem przypraw.

2. Czerwoną i żółtą paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.

3. Przygotować sos: pieprz, przyprawę do kurczaka oraz sól wsypać do miseczki. Dodać ketchup i całość starannie wymieszać. Następnie dolać oliwę oraz miód, po czym wszystkie składniki połączyć.

4. Udka kurczaka zanurzyć w sosie i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Mięso obłożyć pokrojoną w kostkę kolorową papryką. Całość polać resztą sosu, który pozostał w miseczce.

5. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec udka w temperaturze 170 stopni przez 70 minut. Gotową potrawę ułożyć na talerzach. Tak przyrządzone udka podać z pomidorem i serem mozzarellą pokrojonym w plastry i ułożonym na liściach sałaty. Udekorować świeżą bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat