Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
udka kurczaka
1.5 kg -
papryka czerwona
1 szt. -
papryka żółta
1 szt. -
ketchup pikantny
6 łyżek -
miód
3 łyżki -
oliwa
3 łyżki -
czarny pieprz mielony Prymat
1 łyżeczka -
sól
1 łyżeczka -
przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
1 łyżka -
pomidor
3 szt. -
mozzarella w kulkach
3 szt. -
bazylia świeża
3 gałązki -
sałata lodowa
7 liści
Sposób przygotowania
1. Udka kurczaka umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Następnie mięso dokładnie natrzeć przyprawą do kurczaka Prymat, solą, pieprzem. Można odstawić na jakiś czas, żeby mięso przeszło smakiem przypraw.
2. Czerwoną i żółtą paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.
3. Przygotować sos: pieprz, przyprawę do kurczaka oraz sól wsypać do miseczki. Dodać ketchup i całość starannie wymieszać. Następnie dolać oliwę oraz miód, po czym wszystkie składniki połączyć.
4. Udka kurczaka zanurzyć w sosie i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Mięso obłożyć pokrojoną w kostkę kolorową papryką. Całość polać resztą sosu, który pozostał w miseczce.
5. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec udka w temperaturze 170 stopni przez 70 minut. Gotową potrawę ułożyć na talerzach. Tak przyrządzone udka podać z pomidorem i serem mozzarellą pokrojonym w plastry i ułożonym na liściach sałaty. Udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się