Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosach "coulis".

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kurczak piersi 2 szt
szparagi 9 szt
sałata cukrowa 1 szt
pomidor 2 szt
szalotka 1 szt
masło 3 dag
śmietana kremowa 30% lub 36% 150 ml
żółtko jajek 1 szt
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosach "coulis".

Dzisiaj francuskie gotowanie. Podobno co Francuz wymyśli, to Polak polubi.
Wykwintne francuskie potrawy wcale nie muszą być trudne do zrobienia w domu. Roladki z kurczaka w sosie z zielonej sałaty i drugim ze świeżych pomidorów stanowią eleganckie, wyrafinowane danie do wykonania przez każdego.
Sosy "coulis" przygotowuje się z przetartych i zredukowanych warzyw lub owoców. Dodaje się niewielką ilość bulionu lub śmietany, a w przypadku owoców cukru. Coulis może być sosem głównym ,jak i składnikiem innych sosów.
Fileciki doprawić solą i pieprzem, na każdy położyć 3 szparagi, najlepiej część z główką i zwinąć roladkę. Spiąć wykałaczką.
Gotować na parze 15-20min.

Coulis z sałaty.
Umyte liście sałaty pokroić i wrzucić do rondelka z masłem. Przesmażyć, wlać 75ml śmietanki z żółtkiem, zagotować ,doprawić, zmiksować i przecedzić.

Coulis pomidorowy.
Pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić.
Szalotkę pokroić, zeszklić na maśle, dodać pomidory, wlać resztę(75ml) śmietany z żółtkiem, zagotować, doprawić, zmiksować i przecedzić.

Ugotowane roladki podajemy z dwoma sosami z dodatkiem chipsów ziemniaczanych lub ryżu.

Chipsy -ziemniaka kroimy w cieniutkie plasterki i smażymy na głębokim tłuszczu, osuszamy na papierze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jusiaa 08.10.2013 09:12
musi być pyszne, wypróbuje na pewno

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak