Kurczak w sosach "coulis".

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak piersi

    2 szt
  • szparagi

    9 szt
  • sałata cukrowa

    1 szt
  • pomidor

    2 szt
  • szalotka

    1 szt
  • masło

    3 dag
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    150 ml
  • żółtko jaja

    1 szt
  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzisiaj francuskie gotowanie. Podobno co Francuz wymyśli, to Polak polubi.
Wykwintne francuskie potrawy wcale nie muszą być trudne do zrobienia w domu. Roladki z kurczaka w sosie z zielonej sałaty i drugim ze świeżych pomidorów stanowią eleganckie, wyrafinowane danie do wykonania przez każdego.
Sosy "coulis" przygotowuje się z przetartych i zredukowanych warzyw lub owoców. Dodaje się niewielką ilość bulionu lub śmietany, a w przypadku owoców cukru. Coulis może być sosem głównym ,jak i składnikiem innych sosów.
Fileciki doprawić solą i pieprzem, na każdy położyć 3 szparagi, najlepiej część z główką i zwinąć roladkę. Spiąć wykałaczką.
Gotować na parze 15-20min.

Coulis z sałaty.
Umyte liście sałaty pokroić i wrzucić do rondelka z masłem. Przesmażyć, wlać 75ml śmietanki z żółtkiem, zagotować ,doprawić, zmiksować i przecedzić.

Coulis pomidorowy.
Pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić.
Szalotkę pokroić, zeszklić na maśle, dodać pomidory, wlać resztę(75ml) śmietany z żółtkiem, zagotować, doprawić, zmiksować i przecedzić.

Ugotowane roladki podajemy z dwoma sosami z dodatkiem chipsów ziemniaczanych lub ryżu.

Chipsy -ziemniaka kroimy w cieniutkie plasterki i smażymy na głębokim tłuszczu, osuszamy na papierze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jusiaa 08.10.2013 09:12
musi być pyszne, wypróbuje na pewno

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat