Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w śmietanowym sosie z suszonymi grzybami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 szt
Przyprawa do mięs Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
cebula 1 szt
grzyby suszone borowiki i podgrzybki 1/4 szklanki
bulion drobiowy 1,5 szklanki
śmietana 18 proc 4 łyżki
mąka pszenna 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w śmietanowym sosie z suszonymi grzybami

Grzyby zalewamy ciepła wodą, odstawiamy na 15 minut. Filet z kurczaka kroimy w cienkie plastry. Przyprawiamy przyprawą do mięsa, liściem lubczyku oraz białym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem. Szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulą, dodajemy filet z kurczaka. Grzyby odciskamy z wody, dokładamy do kurczaka. Gdy mięso zmięknie podlewamy je bulionem. Dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Powlewamy śmietanę wymieszaną z mąką pszenną. Doprawiamy do smaku solą. Dusimy jeszcze kilka minut aby sos zgęstniał. Podajemy z ziemniaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 09.04.2017 17:55
smaczny obiadek
AZgotuj 05.04.2017 10:07
bardzo apetyczne danie :)
Renataj 04.04.2017 23:55
Pyszne danie obiadowe:)
marzut 04.04.2017 22:44
Super danie
anka1988 04.04.2017 21:55
bardzo lubię dania z grzybkami, smaczny kurczak
mysza75 04.04.2017 19:36
pyszny obiadek i kurczaczek
cukiereczek 04.04.2017 18:32
talerz pełen smaku
Bożena Matuszczyk 04.04.2017 17:57
Fajny przepis .Pyszności;)
VioletoweKucharzenie 04.04.2017 17:02
Bardzo delikatny kurczaka w śmietanowym sosem z dodatkiem z suszonych grzybów. Takiego kurczaka możemy również przygotować na świąteczny stół.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak