Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w przecierze pomidorowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 kg
małe cebulki 30 dag
przecier pomidorowy 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
oliwa 4 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 szczypty
sól do smaku
pieprz do smaku
wino białe wytrawne 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w przecierze pomidorowym

Kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje.Nacieramy niewielką ilością soli i odstawiamy Cebulki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki, zrumieniamy na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodajemy przecier pomidorowy, wlewamy wino i mieszając podgrzewamy 3-4 min. Wkładamy porcje kurczaka i dusimy na małym ogniu do miękkości /ok. 45 min/. Mąkę rozprowadzamy w małej ilości zimnej wody, wlewamy do garnka z kurczakiem i dusimy na małym ogniu jeszcze ok. 3-4 min. Podajemy z surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak