Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w klementynkach

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 kg
sok z klementynek 150 ml
skórka otarta z klementynek 1 łyżka
papryczka chili 1 szt.
sos sojowy 50 ml
imbir starty 1 łyżka
miód 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 płaska łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w klementynkach

Kurczaka oczyszczamy, myjemy, osuszamy i porcjujemy.
Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy sok z klementynek (mandarynek), oliwę, sos sojowy, miód, dodajemy starty imbir, otartą skórkę z klementynek (mandarynek), posiekaną papryczkę chili, sól i tymianek, dokładnie mieszamy składniki. Kurczaka dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny, najlepiej na całą noc, aby kurczak przeszedł smakiem marynaty. Zamarynowanego kurczaka układamy na ruszcie i pieczemy w piekarniku z funkcją grilla w temp. 200°C przez około 30 minut. Kurczaka podczas pieczenia polewamy marynatą. W sezonie letnim kurczaka grillujemy na grillu ogrodowym. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 24.04.2014 14:23
ekstra wygląda
Anna133 16.03.2013 16:03
o bardzo ciekawe
mufinka79 12.03.2013 19:20
Dziękuję bardzo :)
Babciagramolka 12.03.2013 18:04
Bardzo lubię drób w owocach
Pani Domu 11.03.2013 18:53
z pewnością bardzo dobre
kamyk 11.03.2013 14:17
do wypróbowania już niebawem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak