Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w jogurcie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak

kurczak 1 szt
cebula 2 szt
lubczyk świeży 3 gazłazki
sól do smaku
marchew 1 szt

marynata

jogurt naturalny 300 ml
keczup 1 łyżka
przecier pomidorowy 1 łyżka
pasta z papryki 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w jogurcie

Kroki postępowania

1
Kurczaka umyć. Ugotować gar wody i wsadzić kurczaka do wrzątku. Dodać lubczyk, cebulę, marchew i posolić. Gotować ok 20 – 25 minut, aby mięso było jeszcze twardawe. Wyjąć kurczaka i ostudzić.
Krok 1 - Kurczak w jogurcie foto
2
Przygotować pastę do nasmarowania mięsa – wymieszać razem, keczup, pastę z papryki, zmiażdżony czosnek, olej i przecier pomidorowy.
Krok 2 - Kurczak w jogurcie foto
3
Dodać jogurt.
Krok 3 - Kurczak w jogurcie foto
4
Natrzeć kurczaka ze wszystkich stron grubą warstwą i odstawić na 30-40 minut, żeby tak postał w temperaturze pokojowej.
Krok 4 - Kurczak w jogurcie foto
5
Następnie ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym i piec ok 40-50 minut. Temperatura nie może być bardzo wysoka, wystarczy – 140-160 stopni. Od czasu do czasu polewać mięso powstającym sosem. Podawać np. z ziemniaczkami.
Krok 5 - Kurczak w jogurcie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 20.10.2014 19:14
super kurczak
Zdzisław 20.10.2014 13:38
dla mnie pyszne danie podano na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak