Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w glazurze miodowo-czosnkowej

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

części kurczaka 8 czesci
miodu 3 łyzki
brązowego cukru 1 1/2 łyżki
czosnku 4 ząbki
posiekanej cebuli 1 łyżeczki
sól 1 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w glazurze miodowo-czosnkowej

Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C. Szczodrze obsyp kurczaka solą i pieprzem i poukładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszkę. Następnie włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut. W międzyczasie wymieszaj wszystkie pozostałe składniki w dużej misce.
Wyjmij podpieczonego kurczaka z piekarnika i przełóż go do miski z glazurą. Zlej też trochę wytopionego tłuszczu (nie za dużo, sos musi być gęsty i lepki). Dokładnie obtocz kurczaka w glazurze.
Wyłóż kurczaka skórą do dołu znowu na blaszkę i włóż do piekarnika. Włącz funkcję grilla i podpiekaj przez 5 minut. Następnie wyjmij kurczaka z piekarnika, odwróć wszystkie kawałki skórą do góry i wysmaruj go pozostałą glazurą. Grilluj kolejne 5 minut, aż kurczak będzie ładnie zarumieniony i podawaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 02.02.2014 00:15
Pięknie podane.
DorotaZ 01.02.2014 19:34
Pięknie się prezentuje:) Na pewno pyszny:)
Konczi 01.02.2014 18:45
pyszny kurczaczek
iwi 01.02.2014 17:41
Pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak