Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w cytrynach

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 sztuka
cytryny 2 sztuki
miód 2 łyżki
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
tymianek 1 łyżeczka
czosnek 10 ząbków
bulion drobiowy 1 szklanka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w cytrynach

Kurczaka myjemy i lekko obsuszamy ściereczką.Z musztardy,miodu,oliwy i soku z połowy cytryny(skórki nie wyrzucamy) robimy marynatę,wszystko dokładnie mieszamy.Kurczaka solimy,pieprzymy i posypujemy tymiankiem, marynatą nacieramy kurczaka w środku też,odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.Na blasze do pieczenia układamy grube plastry z jednej cytryny,na nich kładziemy kurczaka.Do środka kurczaka wkładamy nie obrane ząbki czosnku,skórkę z wcześniej wyciśniętej cytryny i drugą połowę pokrojoną w plastry.Kurczaka wstawiamy do piekarnika pieczemy w temperaturze 200 S.C. przez 1,5 godziny podlewając bulionem,szklanka na trzy razy podlania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.11.2012 21:24
super kurczak
Lemon 02.11.2012 07:57
świetny
parysek10 01.11.2012 19:03
doskonały

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak