Kurczak w białym sosie słodko-kwaśnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pałki kurczaka

    8 szt
  • śmietana słodka

    200 ml
  • rosół

    500 ml
  • rodzynki

    garść
  • sok z cytryny

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • żółtka

    2 szt
  • sól

  • cukier

  • marchew

    2 szt
  • pietruszka w korzeniu

    1 szt
  • seler

    kawałek
  • por

    kawałek
  • cebula biała

    1/2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zacznijmy od przygotowania rosołu, w którym ugotujemy nasze pałki z kurczaka.
Obierzmy 2 marchewki, 1 pietruszkę w korzeniu, kawałek selera, dodajmy kawałek pora oraz połowę większej cebuli.
Oczywiście doprawiamy solą do smaku.
Zalejemy wodą i gotujmy do miękkości mięsa i warzyw.

Teraz przygotujemy słodko-kwaśny sos.
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy żółtka oraz mąkę i mieszamy tak długo, żeby nie powstały grudki z mąki.
Najlepiej do tego celu użyć trzepaczki.
Teraz wlewamy nasz ostudzony rosół i stawiamy garnuszek na gazie.
Podgrzewamy sos cały czas mieszając.
Jak zacznie gęstnieć dodajemy rodzynki oraz sok z cytryny.
I tutaj zaczyna się zabawa, ponieważ aby osiągnąć słodko-kwaśny smak musimy dodać tyle cukru ile uważamy.
Nie bójmy się więc smakować potraw!!
W razie potrzeby dosolić do smaku.

Podajemy oczywiście z ryżem!
Bo jakże by inaczej :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Milka100 14.11.2013 14:15
weselne danie dawniej:)
Pyszota 07.10.2013 21:39
pyszny kurczak
Krzysztof15 07.10.2013 20:20
super kurczaczek
kokoszka 07.10.2013 20:19
ciekawie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat