Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pałki kurczaka
8 szt -
śmietana słodka
200 ml -
rosół
500 ml -
rodzynki
garść -
sok z cytryny
-
mąka pszenna
2 łyżki -
żółtko jajek
2 szt -
sól
-
cukier
-
marchew
2 szt -
pietruszka w korzeniu
1 szt -
seler
kawałek -
por
kawałek -
cebula biała
1/2
Sposób przygotowania
Obierzmy 2 marchewki, 1 pietruszkę w korzeniu, kawałek selera, dodajmy kawałek pora oraz połowę większej cebuli.
Oczywiście doprawiamy solą do smaku.
Zalejemy wodą i gotujmy do miękkości mięsa i warzyw.
Teraz przygotujemy słodko-kwaśny sos.
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy żółtka oraz mąkę i mieszamy tak długo, żeby nie powstały grudki z mąki.
Najlepiej do tego celu użyć trzepaczki.
Teraz wlewamy nasz ostudzony rosół i stawiamy garnuszek na gazie.
Podgrzewamy sos cały czas mieszając.
Jak zacznie gęstnieć dodajemy rodzynki oraz sok z cytryny.
I tutaj zaczyna się zabawa, ponieważ aby osiągnąć słodko-kwaśny smak musimy dodać tyle cukru ile uważamy.
Nie bójmy się więc smakować potraw!!
W razie potrzeby dosolić do smaku.
Podajemy oczywiście z ryżem!
Bo jakże by inaczej :)
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się