Kurczak trzy smaki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka podwójna

    1 sztuka
  • sos sojowy jasny

    2 łyżki
  • przyprawa do kurczaka

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • olej kokosowy

    2 łyżki do smażenia
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • ananas w puszce

    1 puszka
  • brzoskwinie w puszce

    1/2 puszki
  • sok jabłkowy

    1 szklanka
  • sok z ananasa

    1 szlanka z puszki
  • sok brzoskwiniowy

    1/2 szklanki z puszki
  • przecier pomidorowy

    1 szklanka
  • przyprawa piri-piri

    1 łyżeczka w płynie
  • sól i pieprz

  • ryż

    50 g. na osobę
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak trzy smaki foto
Pierś z kurczaka umyć , osuszyć , pokroić w paski.
Mięso zamarynować z sosie sojowym , przyprawie do kurczaka oraz w słodkiej i ostrej papryce.
Odstawić na minimum 30 min do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy , usmażyć kurczaka na rumiano.
Mięso zdjąć z patelni.
Krok 2 - Kurczak trzy smaki foto
Obraną marchew pokroić w słupki , papryki w kostkę , cebulę posiekać drobno.
Na tłuszczu po smażeniu kurczaka smażyć warzywa do momentu aż stracą swą jędrność.
Krok 3 - Kurczak trzy smaki foto
Warzywa oraz kurczaka przełożyć do garnka ( chyba że używamy bardzo głębokiej patelni wtedy możemy pominąć ten krok)
wlać płynne składniki.
Brzoskwinie oraz ananasa pokroić w kostkę , dodać do potrawy.
Gotować na wolnym ogniu 10-15 min do miękkości warzyw.
Krok 4 - Kurczak trzy smaki foto
Doprawić opcjonalnie solą i pieprzem ja użyłam tylko odrobinę soli.
Mąkę ziemniaczaną połączyć z paroma łyżkami gorącego sosu , przelać do garnka , wymieszać.
Krok 5 - Kurczak trzy smaki foto
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu , gorący sos podawać z ryżem.
SzczyptaChili
Danie mogła bym nazwać kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym jednak czuć w nim wyraźnie pikantność sosu piri-piri.Najpierw czuć smak słodki i kwaśny a na końcu pojawia się przyjemna ostrość.Danie jest przepyszne,owoce i warzywa są świetnym połączeniem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 09.03.2017 09:54
Dziękuję , było przepysznie :)
Renataj 08.03.2017 21:30
Apetyczny pomysł na fileta drobiowego:)
benka 08.03.2017 19:22
Pyszne danie.
Bernadeta1 08.03.2017 19:22
Takie jedzonko to moje smaki
Ania321 08.03.2017 18:23
apetyczny obiadek :)
Babeczka35 08.03.2017 18:20
Pyszne danie.
Aleksandra/Olcia 08.03.2017 18:00
super obiadek
jan_mag 08.03.2017 15:43
Coś pysznego :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat