Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak sułtański

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 szt
masło klarowane 3 łyżki
rodzynki 1/2 szklanki
płatki migdałowe 1/2 szklanki
groszek konserwowy 1 puszka
ząbki czosnku 3 szt
cebula 2 szt
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 3 łyżki
woda 1/2 szklanki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak sułtański

Z kurczaka zdjąć skórę i podzielić go na cztery części.
Oprószyć go solą.
Masło rozgrzać w rondlu i zrumienić porcje kurczaka z każdej strony, a następnie wyłożyć
go na talerz. Na tym samym maśle podsmażyć na złoty kolor cebulę pokrojoną w półplasterki.
Dodać drobno posiekany czosnek, paprykę ostrą, imbir i sok z cytryny.
Smażyć 1 minutę, a następnie dodać kurczaka.
Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę masła, wsypać rodzynki i migdały i podsmażać około 2 minuty
ciągle mieszając.
Dodać do kurczaka, wlać wodę i dusić na wolnym ogniu aż kurczak będzie bardzo miękki.
Na sam koniec wsypać groszek i zagotować.
Podawać z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 06.03.2015 12:17
bardzo pyszne danie
Babeczka35 06.03.2015 11:37
Pyszny pomysł na obiad:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak