Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po portugalsku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

udka z kurczaka 1 kg
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Marynata

sok z cytryny 0,5 szklanki
papryczka chilli 1 szt
Kmin rzymski mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
kolendra 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
czosnek ząbki 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
oliwa 100 ml
cebula czerwona 1 szt
włoszczyzna paski 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po portugalsku

Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. W osobnej misce przygotowujemy marynatę. Wlewamy sok z cytryny i oliwę z oliwek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Zalewamy mięso, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc). Po tym czasie układamy kurczaka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie rozprowadzamy marynatę. Mięso posypujemy włoszczyzną. Papier do pieczenia szczelnie zamykamy. Pieczemy w 200*C przez 60 minut. Podajemy na blaszce, na której piekło się mięso.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 27.05.2015 17:10
same smakowitości
mirosława4 27.05.2015 15:23
ciekawa propozycja :)
barbara11561 27.05.2015 13:08
Bardzo pyszny kurczak :)
Sroczka 27.05.2015 12:51
Ależ to mięsko apetycznie wygląda.
kloruś 27.05.2015 12:46
fantastyczna propozycja! zjadam oczami! :)
VioletoweKucharzenie 27.05.2015 12:31
Rewelacyjny kurczak w obfitości przypraw, przede wszystkim ostrych. Dodatek włoszczyzny sprawia, że jest jeszcze bardziej aromatyczny. Podstawą jest dobra marynata, w której tkwi ostrość i kompozycja smaków. Dla miłośników ostrości- poezja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak