Kurczak po meksykańsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    2 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryczka chili

    1 szt
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • cebula

    1 szt
  • papryka

    2 szt
  • fasola czerwona z puszki

    1 szt
  • kolendra

    3 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • limonka

    1/2 szt
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • tortilla

  • śmietana 18 proc

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak po meksykańsku foto
Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczak pokrojonego w kostkę i przyprawionego cynamonem, solą i pieprzem.
Krok 2 - Kurczak po meksykańsku foto
Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę
Krok 3 - Kurczak po meksykańsku foto
Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz drobno posiekaną papryczkę chili, podsmażamy.
Krok 4 - Kurczak po meksykańsku foto
Do podsmażonych warzyw dodajemy usmażonego kurczaka, skórkę i sok z 1/2 limonki.
Krok 5 - Kurczak po meksykańsku foto
Fasolę czerwoną dokładnie płuczemy, następnie dodajemy ją do kurczaka i warzyw, dusimy ok. 20 minut .
Krok 6 - Kurczak po meksykańsku foto
Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 7 - Kurczak po meksykańsku foto
Placki tortilli podgrzewamy, na środek kładziemy porcję kurczaka, polewamy łyżką śmietany i zwijamy.
Smacznego!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edita 29.01.2016 10:08
FAJNY PRZEPIS
bertpvd 29.01.2016 09:54
uwielbiam takie dania szczególnie z kuchni meksykańskiej :)
Mama niejadka 28.01.2016 22:20
Pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat