Kurczak po azjatycku z warzywami i sezamem

Kurczak po azjatycku z warzywami i sezamem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    2 szt
  • fasola zielona

    1 opakowanie
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • papryka zielona

    1 szt
  • szczypiorek

    6 szt
  • sezam

    5 łyżek
  • miód

    2 łyżki
  • sos sojowy

    6 łyżeczek
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    0,5 opakowania
  • limonka

    1 szt
  • olej słonecznikowy

    50 ml
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kurczak po azjatycku z warzywami i sezamem

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak po azjatycku z warzywami i sezamem foto
Kroimy kurczaka w kostkę. Dodajemy przyprawę do drobiu i olej. Marynujemy 1 godzinę w lodówce.
Krok 2 - Kurczak po azjatycku z warzywami i sezamem foto
Kroimy trzy papryki w kostkę.
Krok 3 - Kurczak po azjatycku z warzywami i sezamem foto
Smażymy na patelni kurczaka. Dodajemy odrobinę oleju ponieważ kurczak z marynaty będzie zawierać olej. Smażymy na złoty kolor.
Krok 4 - Kurczak po azjatycku z warzywami i sezamem foto
Nalewamy trochę oleju do woka i rozmrażamy fasolę. Proces powinien trwać około 15-20 minut. Gotujemy pod przykryciem. Po ugotowaniu zrzucamy fasolę do miski.
Krok 5 - Kurczak po azjatycku z warzywami i sezamem foto
Dodajemy do woka w którym gotowaliśmy fasolę - kurczaka oraz paprykę. Wyciskamy sok z całej limonki. Gotujemy pod przykryciem 10 minut.
Krok 6 - Kurczak po azjatycku z warzywami i sezamem foto
Dodajemy fasolę szparagową. Gotujemy znowu pod przykryciem z 7 minut.
Krok 7 - Kurczak po azjatycku z warzywami i sezamem foto
Na suchej, rozgrzanej patelni dodajemy sezam i prażymy. Prażymy tak długo aż sezam zrobi się brązowy.
Krok 8 - Kurczak po azjatycku z warzywami i sezamem foto

Dodajemy sezam, doprawiamy sosem sojowym i miodem całe danie i dusimy jeszcze około 8-10 minut. Kroimy szczypiorek w kostkę i dodajemy na sam koniec.

bertpvd
Danie jest robione w woku. Jeżeli nie posiadamy woka można zastosować głęboką patelnię z przykrywką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

berys18 19.05.2015 07:39
smaczny pomysł na kurczaka
kasiaw 22.03.2015 11:52
smakowicie się prezentuje na zdjęciu
Natalia40 22.03.2015 11:19
smaczny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat