Kurczak pieczony z pomarańczą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 szt
  • pomarańcza

    2 szt
  • sól

    1 szczypta
  • estragon

    1 łyżeczka
  • goździki całe

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka oczyścić i umyć. Pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Kurczaka skropić sokiem pomarańczowym w środku i na wierzchu, oprószyć estragonem Prymat wymieszanym z solą i na 1 godzinę włożyć do lodówki. Pozostałą pomarańczę naszpikować goździkami.

Tuszkę nadziać pomarańczą, spiąć szpilką lub wykałaczką, starannie owinąć folią aluminiową i piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Następnie rozchylić folię, piec mięso jeszcze 15 minut, aby się zrumieniło. Z upieczonego kurczaka usunąć folię i wyjąć pomarańczę, obrać ją i podzielić na cząstki. Kurczaka podzielić na porcje podawać z ryżem, cząstkami pomarańczy i sałatą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
szajba2 05.02.2011 11:22
wolę kurczaka bez pomarańczy
Babciagramolka 28.12.2010 10:45
Też mam watpliwość co do skórki pomarańczowej - potrafi być gorzka - obrała bym pomarańczę
Barbara55 23.09.2010 15:26
oby tylko pomarańcza nie popsuła smaku kurczaka
Anna218 01.07.2010 23:36
znakomity sprawdziłam pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat