KURCZAK PIECZONY Z KIEŁBASKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małe cebule

    2
  • oliwy z oliwek

    1/2 szkl
  • angielskiej musztardy

    2 łyżeczki
  • stołowa suszonej szałwii

    1 łyżka
  • stołowa sosu Worcestershire

    1 łyżka
  • cytryna

    1
  • kurczak, podzielony na 10 części

    1
  • kiełbasek

    12
  • stołowej świeżych liści szałwii, poszatkowanych

    2 łyżki
  • świezo zmielony pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obierz i pokrój cebulę w ósemki, włóż do worka z oliwą, musztardą, suszoną szałwią, sosem W. i pieprzem. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij sok do worka, resztę połówek pokrój w ósemki i dodaj do reszty. „Pomiętoś” wszystko, żeby dobrze się połączyło i dodaj kawałki kurczaka. Zostaw marynatę na noc w lodówce, najdłużej trzymaj ją tam 2 dni.

Ustaw piekarnik na ok. 220˚C. Kurczak powinien mieć temperaturę pokojową przed upieczeniem.

Włóż kurczaka z marynata do brytfanny, skórką do góry i poukładaj kiełbaski obok niego. Posyp wszystko świeżymi liśćmi szałwii i włóż do piekarnika na 1 godz. i 15 min. W połowie pieczenia przewróć kiełbaski na drugą stronę. Ułóż kurczaka i kiełbaski na dużym talerzu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kotlet 26.09.2010 20:54
super przepis
Beata77 25.09.2010 21:01
Super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat