Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony na butelce
Oczyszczonego, umytego i osuszonego kurczaka średniej wielkości nacieramy dokładnie przygotowaną wcześniej marynatą na zewnątrz jak i wewnątrz, a także obkładamy obranymi pokrojonymi w kostkę ząbkami czosnku.
Kurczaka przekładamy do miski przykrywamy ścierką i wkładamy na noc do lodówki.
Butelkę z piwem zamaczamy w wodzie aby łatwiej ściągnąć etykietę. Zdejmujemy etykietę z butelki z piwa i myjemy butelkę do czysta. Następnie butelkę piwa odkapslowujemy nakładając kurczaka kuprem do dołu.
Gdy kurczak usadowi sie dokładnie na butelce, wtedy stawiamy ją na średniej wielkości blaszce, a następnie wkładamy na blachę od piekarnika na dolny poziom.
Przed włożeniem do piekarnika do piwa wsypujemy odrobinę soli, aby piwo zaczęło się pienić.
Kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ponad 1,5 godziny gdyż kurczak ważył około 1,6 kg.
Tak 40 minut przed końcem pieczenia dokładamy przygotowane ziemniaki, które obtaczamy w oleju z przyprawami ( nie musimy dokładać ziemniaków).