Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1
Majeranek suszony Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
Czosnek suszony Prymat
Kolendra cała Prymat
oliwa
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony

Kurczaka natrzeć przyprawami, solą i pieprzem. Skropić lekko oliwą i sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na ok. godzinę, żeby się zamarynował. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni C, włożyć kurczaka w brytfance ułożonego na brzuchu. Po ok. 40 minutach, gdy grzbiet będzie już podrumieniony, przewrócić kurczaka na plecy i piec, aż się zarumieni. Można w tym czasie polać kurczaka roztopionym tłuszczem. Gdy wierzch będzie rumiany, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C. i dość szczelnie przykryć kurczaka folią aluminiową. Piec jeszcze ok. godzinę, co kwadrans polewając kurczaka tłuszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 14.10.2012 18:51
Smaczny.
Rafał10 19.09.2012 09:33
mmmm uwielbiam takie pieczenie :)
adelajda 29.08.2012 20:35
ładnie podane
Twister 29.08.2012 18:22
przepyszne ciociu ;
reniatka 27.08.2012 11:25
wyśmienity
polly66 26.08.2012 17:53
perfekcyjnie podane!
ziutula
ziutula 25.08.2012 20:44
rewelacja...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak