Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak na złoto

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piersi z kurczaka 3 szt.
cebula biała 2 szt.
cytryna 1 szt.
oliwki zielone Smak 10 szt.
ząbki czosnku 6 szt.
Kurkuma mielona Prymat 2 łyżki
cukier brązowy 2 łyzki
masło 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak na złoto

Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, tak żeby kotleciki nie były za grube. Obsypujemy je solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebule pokrojone w półtalarki. Po 3 minutach obsypujemy cebulę kurkumą. Podsmażamy jeszcze ją 2 minuty. Cebulę przekładam do naczynia z mięsem. Pomiędzy kawałki kurczaka wkładamy oliwki, ząbki czosnku oraz cytrynę pokrojoną w półplasterki (nie obraną). Całość posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy pod przykryciem w temp. 150 stopni C około 1,30 h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 08.09.2016 19:00
ładnie wygląda
Futka 08.09.2016 13:53
Przepyszny kurczak :)
AniaHania 08.09.2016 11:59
Moje klimaty, lubię takie dania :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak