Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak na zielonej łące

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak

kurczak 1 szt
olej 100 ml
masło 1,5 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżki
pieprz 0,5 łyżki
sól 1 łyżeczka
majeranek 1,5 łyżeczki

Warzywa

brokuł 1 szt
zielona fasolka szparagowa 400 g
masło 80 g
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak na zielonej łące

1. Kurczak: Olej mieszam z przyprawami. Marynatą nacieram kurczaka. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. Mięso razem z marynatą przekładam na blachę. Na mięsie układam kawałki masła. Piekę 1 godzinę i 40 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewam mięso wytworzonym w czasie pieczenia sosem.

2. Warzywa: Brokuła dzielę na różyczki i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Fasolę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję ugotowane warzywa. Smażę na małym ogniu około 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

3. Przygotowane warzywa układam na talerzu. Na warzywach kładę upieczonego kurczaka i podaję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 09.06.2016 15:09
Pyszności;))
berys18 09.06.2016 13:22
dobry kurczaczek
Ola1984 09.06.2016 10:05
Mniam, idealnie wypieczony kurczak :) Uwielbiam.
Iwusia 08.06.2016 23:50
ale smakowity kurczaczek
KORAL 08.06.2016 21:21
Fajny kurczaczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak