Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak na jesiennej sałatce

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 300 g
Papier do smażenia 1 szt.
dynia 250 g
jabłka 2 szt.
sałata lodowa 5 liści
camembert 50 g
orzechy włoskie 1 garść
masło 1 łyż.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
pieprz kolorowy 1 szczypta
oliwa 3 łyż.
miód 1 łyż.
sok z cytryny 1 łyż.
żurawina
Przyprawa do sałatek sosów i dipów Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak na jesiennej sałatce

Kroki postępowania

1
Mięso: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić wzdłuż na dwa płaty. Przełożyć filety na dwa arkusze papirusowe, przykryć i położyć na rozgrzaną patelnię teflonową. Nie dodawać już tłuszczu! Mięso smażyć po ok. 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Sałatka: Sałatę lodową umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Jabłka umyć i pokroić w półcentymetrowe plastry. Camembert pokroić na niewielkie trójkąciki, a obraną dynię w 2 centymetrową kostkę.
Na grillowej patelni rozgrzać masło, włożyć kostki dyni, posypać je solą, pieprzem i przyprawą do sałatek, smażyć chwilę. Pod koniec dodać do dyni plastry jabłek, grillować aż owoce i warzywa będą miękkie.
Krok 1 - Kurczak na jesiennej sałatce foto
2
Dressing: W słoiczku wymieszać dokładnie oliwę z miodem i sokiem z cytryny.
Ułożenie: Na półmisek wyłożyć pokroją sałatę, ser camembert i ciepłą dynię z plastrami jabłka. Całość posypać suszoną żurawiną i pokruszonymi orzechami włoskimi, po czym delikatnie skropić dressingiem.
Krok 2 - Kurczak na jesiennej sałatce foto
3
Na wierzch położyć ukośnie pokrojoną pierś z kurczaka.
Krok 3 - Kurczak na jesiennej sałatce foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 02.11.2012 18:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak