Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak mango

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Dużo pracy przy tym daniu nie ma. Na pewno przypadnie do gustu tym, którzy lubią połączenie mięsa ze słodkim oraz kuchni tajskiej.

Składniki:

Składniki:

filety z kurczaka 500 gramów
grzyby shimeji 50 gramów
konfitura 200 gramów
marchew 2 sztuki
trawa cytrynowa 1 sztuka
bulion drobiowy 700 mililitrów
liście limonki kaffir 3 sztuki
sambal oelek 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
ząbki czosnku 3 sztuki
woda zimna 50 mililitrów
mąka 1 łyżka

Porada

W przepisie użyliśmy mąki z tapioki, którą można zamienić na mąkę ziemniaczaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak mango

Kurczaka kroimy w kostkę.
Grzyby rozdzielamy.
Trawę rozgniatamy.
Czosnek siekamy.
Marchew kroimy w słupki.

Kurczaka razem z grzybami, marchewką i czosnkiem smażymy w woku, lekko oprószając solą.
Bulion zagotowujemy, dodając liście kaffiru, konfiturę z mango, sambal oelek.

Do bulionu dodajemy mięso razem z grzybami, marchewką i czosnkiem. Zagotowujemy.

W zimnej wodzie rozrabiamy mąkę, dodajemy do całości, dokładnie łączymy, zagotowujemy.

Podajemy z ryżem, posypujemy posiekanym szczypiorem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak