Kurczak faszerowany na dwa sposoby

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak duży

    2 szt
  • wątróbki z kurczaka

    4 szt
  • filet z kurczaka

    2 szt
  • mięso mielone wieprzowe

    400 g
  • pieczarki

    200 g
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • natka pietruszki

    2 pęczki
  • jajko

    2 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • sól do smaku

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • papryka mielona

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak faszerowany na dwa sposoby foto
Kurczaki dokładnie myjemy i osuszamy.

Umiejętnie przy pomocy ostrego noża wyciągamy kości.

Ja robię to w następujący sposób:

Układam kurczaka na deseczce grzbietem do góry, robię pionowe nacięcie i oddzielam mięso od grzbietu. Skrzydełka (odcinam końcówki) w stawach wyłamuję i obieram mięso od kości nie przecinając skóry. Tak samo postępuję z udkami. Po usunięciu wszystkich kości nacieramy kurczaka przyprawami ,soli, białego pieprzu i papryki ostrej w proszku) i pozostawiamy na pół godziny.
Krok 2 - Kurczak faszerowany na dwa sposoby foto
FARSZ Z PIECZARKAMI:
Wątróbkę smażymy w całości na maśle, po wystygnięciu kroimy w dużą kostkę. Pieczarki kroimy w talarki i także dusimy przez chwilę na maśle.Surowy filet z kurczaka mielimy , dodajemy mięso mielone,posiekaną natkę pietruszki oraz sól, pieprz, wegetę, jajko, bułkę tartą, pieczarki i wątróbkę. Całość dokładnie wyrabiamy.

FARSZ Z PAPRYKĄ:
Paprykę kroimy w kostkę,wątróbkę smażymy w całości na maśle, po wystygnięciu kroimy w dużą kostkę.Surowy filet z kurczaka mielimy , dodajemy mięso mielone,posiekaną natkę pietruszki oraz sól, pieprz, wegetę, jajko, bułkę tartą, paprykę i wątróbkę. Całość dokładnie wyrabiamy.
Krok 3 - Kurczak faszerowany na dwa sposoby foto
Przygotowanymi farszami napełniamy kurczaki i zaszywamy mocną nitką.
Układamy je na blaszce ,wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 godz. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu delikatnie usuwamy nitkę.
Krok 4 - Kurczak faszerowany na dwa sposoby foto
Kurczaka faszerowanego podajemy na ciepło na obiad lub na zimno pokrojonego w plastry jako przekąskę na wykwintne przyjęcie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
irenka 23.10.2013 23:22
pyszne jedzonko
Katarzyna34 08.10.2013 20:32
super rewelacja
wyattearp 08.10.2013 12:18
lubię kurczaczka
Jadwiga/Jaga85 07.10.2013 21:53
Pyszności!!!!
Zdzisław 07.10.2013 21:49
lubię takie potrawy
berys18 07.10.2013 21:28
z wątróbka nie robiłam wypróbuję pomysł
iwi 07.10.2013 21:27
Przepyszne mięsko
Barbara777 07.10.2013 21:19
mniam na pewno pyszne
Ela_K 07.10.2013 21:16
na pewno pyszny
idealme 07.10.2013 21:14
pysznosci :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat