Kurczak duszony z tymiankiem i szpinakiem w śmietanie

Kurczak duszony z tymiankiem i szpinakiem w śmietanie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • cebula

    2 sztuki
  • szpinak świeży

    250 g
  • czosnek

    3 ząbki
  • ser gorgonzola

    50 g
  • olej do smażenia

  • białe wino

    100 ml
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • tymianek

  • sól

  • pieprz kolorowy

  • gałka muszkatołowa cała

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć solą i pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek, oraz białe wino. Dusić pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wlać śmietanę (30%), dorzucić pokrojony w kostkę ser pleśniowy, posiekane liście szpinaku. Dusić do miękkości ciągle mieszając. Na koniec doprawić do smaku solą (nie przesadzajmy, należy pamiętać, że kurczak był posolony, i ser pleśniowy też jest słony), pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Podawać z ryżem

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa99

14.01.2012 09:29
uwielbiam kurczaka :):)

pegaz

08.01.2012 21:12
smaczny

monika154

24.04.2011 13:51
piękne

agnieszka214

23.04.2011 07:05
apetyczne

Katarzyna/kate1980

13.04.2011 19:35
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat