Kurczak do pyaza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    2 szt
  • olej

    80 ml
  • cebula

    2 szt
  • imbir starty

    1 łyzeczka
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    1 łyzeczka
  • czosnek

    1 zabek
  • chili Prymat

    0,5 łyzeczka
  • kolendra Prymat do smaku

    0,5 łyzeczka
  • kardamon

    2 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2 szt
  • przecier pomidorowy

    2 łyzki
  • woda letnia

    150 ml
  • sok z cytryny

    1 łyzka
  • papryczka chili

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy drobno posiekane cebule, złocimy.

Zmniejszamy ogień, dodajemy starty imbir, przyprawę garam masala, posiekane ząbki czosnku, mieloną kolendrę, kardamon i pieprz – dokładnie mieszamy.

Dodajemy gęsty przecier pomidorowy i przesmażamy kilka minut cały czas mieszając.

Uważajmy, by czosnek się nie przypalił, gdyż danie zrobi się gorzkie i niestety nie będzie się nadawało do jedzenia.

Dodajemy udka z kurczaka obrane ze skóry i dokładnie smarujemy przyprawami.

Dolewamy letnią wodę, przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu dusimy ok. 25-30 minut ( w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody ).

Po tym czasie skrapiamy sokiem cytrynowym , dodajemy posiekaną papryczkę chili i dokładnie mieszamy.

Podajemy gorące ze świeżą zieleniną.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 16.08.2014 20:23
Ale apetyczny kurczak :)
Jadwiga/Jaga85 16.08.2014 19:50
Pycha mięsko!
mufinka79 16.08.2014 19:43
Smacznie się prezentuje :)
Aleksandra/Olcia 16.08.2014 19:13
mniam ale kolorowo
Michał2 16.08.2014 18:47
bardzo smaczne:)
Katarzyna59 16.08.2014 18:46
przepyszny kurczak
Monika-twin 16.08.2014 18:05
Fajny kurczak
stef 16.08.2014 18:04
Smaczny kurczaczek.
Grazyna0211 16.08.2014 17:44
apetyczne i smaczne danie
pajbek 16.08.2014 16:56
Pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat