Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Konfitowane udka z kurczaka, odc. 1
Konfitowane udka:
1. Udka układamy w dużym garnku, skórą do dołu. Do garnka wrzucamy przyprawy: ziele angielskie, czarny pieprz i liście laurowe. Całość zalewamy rozpuszczonym tłuszczem gęsim, tak aby przykrył mięso.
2. Tak przygotowane udka konfitujemy (gotujemy) na małym ogniu do miękkości mięsa – około 1,5 godziny lub dłużej. Czas konfitowania zależy od wielkości udek.
Kasza jaglana:
1. Czosnek kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę, suszone pomidory w paski, siekamy natkę pietruszki.
2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Gdy się rozpuści, wrzucamy czosnek i cebulę, podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy suszone pomidory oraz kaszę jaglaną. Całość mieszamy do połączenia.
3. Chwilę smażymy, dodajemy liście szpinaku i ponownie mieszamy.
4. Kolejno wrzucamy pokrojone czarne oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszając, solimy do smaku solą morską, a następnie wsypujemy tymianek. Gotową kaszę jaglaną z dodatkami przekładamy na talerz.
5. Mocno nagrzewamy patelnię. Udka delikatnie wyjmujemy, odsączamy i przekładamy na gorącą patelnię, skórą do jej dna. Smażymy chwilę, do zrumienienia. Gotowe. Dzięki podsmażeniu skórka będzie bardziej aromatyczna, chrupiąca i złocista.
Sposób podania:
Udka układamy na aromatycznej kaszy z natką pietruszki. Dekorujemy gałązkami natki.