odc. 1 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Konfitowane udka z kurczaka, odc. 1

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Udka kurczaka na obiad? No pewnie, tylko tym razem przyrządzone inaczej, bo konfitowane. Sprawdź przepis na konfitowane udka kurczaka.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Udka:

  • udka z kurczaka kukurydzianego

    4 sztuki
  • smalec gęsi

    1 litr
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5-6 ziaren
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    kilka ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4-5 sztuk

Kasza jaglana:

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • suszone pomidory z ziołami Smak

    4 sztuki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • kasza jaglana ugotowana

    1 szklanka
  • szpinak baby

    200 gramów
  • oliwki czarne Smak

    8 sztuk
  • Tymianek suszony Prymat

    do smaku
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Konfitowane udka:

1. Udka układamy w dużym garnku, skórą do dołu. Do garnka wrzucamy przyprawy: ziele angielskie, czarny pieprz i liście laurowe. Całość zalewamy rozpuszczonym tłuszczem gęsim, tak aby przykrył mięso.

2. Tak przygotowane udka konfitujemy (gotujemy) na małym ogniu do miękkości mięsa – około 1,5 godziny lub dłużej. Czas konfitowania zależy od wielkości udek.

Kasza jaglana:

1. Czosnek kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę, suszone pomidory w paski, siekamy natkę pietruszki.

2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Gdy się rozpuści, wrzucamy czosnek i cebulę, podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy suszone pomidory oraz kaszę jaglaną. Całość mieszamy do połączenia.

3. Chwilę smażymy, dodajemy liście szpinaku i ponownie mieszamy.

4. Kolejno wrzucamy pokrojone czarne oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszając, solimy do smaku solą morską, a następnie wsypujemy tymianek. Gotową kaszę jaglaną z dodatkami przekładamy na talerz.

5. Mocno nagrzewamy patelnię. Udka delikatnie wyjmujemy, odsączamy i przekładamy na gorącą patelnię, skórą do jej dna. Smażymy chwilę, do zrumienienia. Gotowe. Dzięki podsmażeniu skórka będzie bardziej aromatyczna, chrupiąca i złocista. 

Sposób podania:

Udka układamy na aromatycznej kaszy z natką pietruszki. Dekorujemy gałązkami natki.

Doradca Smaku
Liście szpinaku smażymy krótko, możemy podać je także na surowo.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat