Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Konfitowane udka z kurczaka, odc. 1

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(45)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Udka kurczaka na obiad? No pewnie, tylko tym razem przyrządzone inaczej, bo konfitowane. Sprawdź przepis na konfitowane udka kurczaka.

Składniki:

Udka:

udka z kurczaka kukurydzianego 4 sztuki
smalec gęsi 1 litr
Ziele angielskie całe Prymat 5-6 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 4-5 sztuk

Kasza jaglana:

czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
suszone pomidory z ziołami Smak 4 sztuki
masło klarowane 2 łyżki
kasza jaglana ugotowana 1 szklanka
szpinak baby 200 gramów
oliwki czarne Smak 8 sztuk
Tymianek suszony Prymat do smaku
sól morska Prymat w młynku do smaku

Do dekoracji:

natka pietruszki

Porada

Liście szpinaku smażymy krótko, możemy podać je także na surowo.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Konfitowane udka z kurczaka, odc. 1

Konfitowane udka:

1. Udka układamy w dużym garnku, skórą do dołu. Do garnka wrzucamy przyprawy: ziele angielskie, czarny pieprz i liście laurowe. Całość zalewamy rozpuszczonym tłuszczem gęsim, tak aby przykrył mięso.

2. Tak przygotowane udka konfitujemy (gotujemy) na małym ogniu do miękkości mięsa – około 1,5 godziny lub dłużej. Czas konfitowania zależy od wielkości udek.

Kasza jaglana:

1. Czosnek kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę, suszone pomidory w paski, siekamy natkę pietruszki.

2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Gdy się rozpuści, wrzucamy czosnek i cebulę, podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy suszone pomidory oraz kaszę jaglaną. Całość mieszamy do połączenia.

3. Chwilę smażymy, dodajemy liście szpinaku i ponownie mieszamy.

4. Kolejno wrzucamy pokrojone czarne oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszając, solimy do smaku solą morską, a następnie wsypujemy tymianek. Gotową kaszę jaglaną z dodatkami przekładamy na talerz.

5. Mocno nagrzewamy patelnię. Udka delikatnie wyjmujemy, odsączamy i przekładamy na gorącą patelnię, skórą do jej dna. Smażymy chwilę, do zrumienienia. Gotowe. Dzięki podsmażeniu skórka będzie bardziej aromatyczna, chrupiąca i złocista. 

Sposób podania:

Udka układamy na aromatycznej kaszy z natką pietruszki. Dekorujemy gałązkami natki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak