Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak curry z kaszą jaglaną i warzywami
Kurczak curry z kaszą jaglaną i warzywami to aromatyczny, pełen smaku posiłek inspirowany kuchnią Indii i bliskiego wschodu. Mięso i warzywa bardzo łatwo i szybko przyrządzisz go na patelni.
Dla lepszego smaku zamarynuj wcześniej kurczaka przez minimum godzinę w lodówce.
KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę curry, 2 łyżki oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na około 1 godzinę (można na dłużej).
KROK 2. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy do gotującego się bulionu z dodatkiem łyżeczki masła oraz około 0,5 łyżeczki curry (1 część kaszy gotujemy w 2 częściach bulionu). Kaszę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
KROK 3. Por kroimy w półkrążki, marchewkę w cienkie plasterki, a paprykę i cukinię w drobne paski. Kawałki kurczaka smażymy na delikatnie złoty kolor i odkładamy na chwilę na talerzyk.
KROK 4. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło i szklimy na niej por. Po chwili dodajemy łyżkę oliwy oraz pokrojoną marchewkę i smażymy około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy tymianek, paprykę oraz cukinię i smażymy przez chwilę, aż warzywa będą al dente. Zawartość patelni doprawiamy do smaku odrobiną soli.
KROK 5. Do warzyw dodajemy kawałki kurczaka, ugotowaną w bulionie kaszę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i gotowe! :)