Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kurczak curry z kaszą jaglaną i warzywami

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Przepis na proste i szybkie, ale pyszne oraz bardzo aromatyczne danie. Połączenie kurczaka, kaszy jaglanej oraz warzyw to świetny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

SKŁADNIKI

piersi z kurczaka
300 gramów
kasza jaglana
1 szklanka
por
0.3 sztuki
cukinia
0.3 sztuki
marchewka
1 sztuka
papryka czerwona
0.5 sztuki
czosnek
1 ząbek
świeża natka pietruszki posiekana
1.5 łyżki
bulion
2 szklanki
oliwa
2 łyżki
masło
1.5 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat
1.5 łyżeczki
Sklep Prymat
Tymianek suszony Prymat
0.5 łyżeczki
sól
0.2 łyżeczki
Sklep Prymat
pieprz
4 szczypty
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak curry z kaszą jaglaną i warzywami

Kurczak curry z kaszą jaglaną i warzywami to aromatyczny, pełen smaku posiłek inspirowany kuchnią Indii i bliskiego wschodu. Mięso i warzywa bardzo łatwo i szybko przyrządzisz go na patelni.

Dla lepszego smaku zamarynuj wcześniej kurczaka przez minimum godzinę w lodówce.

KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę curry, 2 łyżki oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na około 1 godzinę (można na dłużej).

KROK 2. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy do gotującego się bulionu z dodatkiem łyżeczki masła oraz około 0,5 łyżeczki curry (1 część kaszy gotujemy w 2 częściach bulionu). Kaszę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.

KROK 3. Por kroimy w półkrążki, marchewkę w cienkie plasterki, a paprykę i cukinię w drobne paski. Kawałki kurczaka smażymy na delikatnie złoty kolor i odkładamy na chwilę na talerzyk.

KROK 4. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło i szklimy na niej por. Po chwili dodajemy łyżkę oliwy oraz pokrojoną marchewkę i smażymy około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy tymianek, paprykę oraz cukinię i smażymy przez chwilę, aż warzywa będą al dente. Zawartość patelni doprawiamy do smaku odrobiną soli.

KROK 5. Do warzyw dodajemy kawałki kurczaka, ugotowaną w bulionie kaszę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i gotowe! :)

Wypróbuj także inne smaczne przepisy na kurczaka curry dostępne w serwisie DoradcaSmaku.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak