kura w słodko-kwaśnym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajo

    1 sztuka
  • pierś z kury

    1 sztuka
  • olej

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    2 łyzki
  • cebula

    sztuka
  • pomidor

    sztuka
  • marchewka

    sztuka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • ocet

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • kalafior

    1/2 sztuki
  • groszek

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Plasterki kury zanurzyć w jaju, obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przełożyć na talerz.Odlać nadmiar oleju.Cebulę zrumienić na gorącym oleju, dodać pokrojone pomidory, marchewkę, cukier, pieprz, ocet z wodą, zagotować, zmniejszyć płomień i dusić przez 10 min. Włożyć usmażoną kurę, kalafior, groszek i dusić przez 2 min. (sos powinien być słodko-kwaśny a kalafior chrupiący)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat