Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki mięsne z dipem śmietanowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kulki

mielona wołowina 250 g
cebula dymka ze szczypiorkiem 4
ząbek czosnku
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
jajko
parmezan starty 50 g
sól i pieprz
oliwa 3 łyżki

Sos

śmietana 12% 100 ml
majonez 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżeczki
oregano świeże garść
oliwki czarne
oliwki zielone

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki mięsne z dipem śmietanowym

Dymkę po oczyszczeniu posiekałem ze szczypiorem. Czosnek po obraniu również posiekałem. Ser , tartą bułkę , jajko , mięso , cebulę i czosnek wymieszałem, dokładnie wyrobiłem , przyprawiłem do smaku solą i pieprzem. Uformowałem kulki , wielkości orzecha włoskiego , smażyłem na rozgrzanym oleju ok. 10 minut na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni osączyłem z oliwy na papierze kuchennym.
Sos : śmietanę wymieszałem z majonezem , sokiem z cytryny i posiekanym oregano , doprawiłem solą i świeżo mielonym pieprzem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joannasz3190 10.11.2014 13:53
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak