Kulki mięsne w zalewie octowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kulki mięsne

  • szynka wieprzowa

    500 g
  • sól

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • pieprz

Zalewa octowa

  • woda

    2 szklanki
  • cebula biała

    2 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    10 sztuk
  • ocet

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kulki mięsne w zalewie octowej foto
1. Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą Kucharek uniwersalną, wbijamy jajo i mieszamy na jednolitą masę.
Krok 2 - Kulki mięsne w zalewie octowej foto
2. Formujemy kulki o średnicy około 2 cm.
Krok 3 - Kulki mięsne w zalewie octowej foto
3. Wrzucamy kuleczki do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 4 - Kulki mięsne w zalewie octowej foto
4. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cebule pokrojone w piórka, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Gotujemy do czasu, aż zmięknie cebula. Dolewamy wtedy ocet i ponownie zagotowujemy.
Krok 5 - Kulki mięsne w zalewie octowej foto
5. Do otrzymanej zalewy wrzucamy kulki mięsne, studzimy i odkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Krok 6 - Kulki mięsne w zalewie octowej foto
Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 24.03.2015 18:34
Zjadłaby taką kuleczkę;)
R'n'G Kitchen 20.03.2015 11:12
Mniam<3 ,aż ślinka na widok tych cudności leci
Renata9 20.03.2015 08:11
Świetne kuleczki :-)
olkaaa 20.03.2015 07:35
muszę zrobić
Motorek 20.03.2015 07:29
pyszne kulki
Marta Ryżek-Kalkowska 19.03.2015 21:14
uwielbiam wszystko z zalewy octowej.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat