Kulki drobiowe zapiekane w cieście drożdżowym

Kulki drobiowe zapiekane w cieście drożdżowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

kulki

  • pierś z kurczaka

    zmielona 400 g
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • estragon

    1 łyżeczka
  • płatki jaglane

    ok.15 g
  • woda gorąca

    3-4 łyżki
  • nasiona chia

    1 łyżeczka
  • woda letnia

    15 ml
  • natka pietruszki

    1/2 pętka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • wątróbka drobiowa

    ok.180 g
  • smalec

    1 łyżka

ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • drożdże świeże

    30 g
  • cukier

    szczypta
  • mleko

    ok.130 ml
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    30 ml
  • estragon

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    szczypta
  • sól

    duża szczypta
  • natka pietruszki

    duża szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kulki drobiowe zapiekane w cieście drożdżowym

Kroki postępowania

Krok 1 - Kulki drobiowe zapiekane w cieście drożdżowym  foto
Oczyszczoną wątróbkę krótko przesmażamy na łyżce smalcu, potem solimy i pieprzymy. Płatki jaglane zalewamy gorącą wodą. Chia zalewamy letnią wodą do napęcznienia.
Krok 2 - Kulki drobiowe zapiekane w cieście drożdżowym  foto
Zmielone mięso doprawiamy przyprawami, dodajemy wilgotne płatki, napęczniałe chia i na koniec posiekaną natkę pietruszki i drobne cząstki wątróbki. Całość przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
Krok 3 - Kulki drobiowe zapiekane w cieście drożdżowym  foto
W środek przesianej mąki wkruszamy drożdże, posypujemy szczyptą cukru i zalewamy 4 łyżkami ciepłego mleka. Na bok miski wsypujemy przyprawy z solą i żółtkiem. Gdy rozczyn podrośnie dolewamy resztę mleka, olej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 4 - Kulki drobiowe zapiekane w cieście drożdżowym  foto
Wyjmujemy mięso i za pomocą zwilżonych dłoni formujemy 8 kulek.
Tortownicę ok.23 cm smarujemy margaryną i posypujemy mąką kukurydzianą.
Wyrośniętym ciastem wykładamy spód tortownicy, możemy odrobinę ciasta zostawić na ozdoby.
W cieście za pomocą wąskiego kubka robimy głębokie wgłębienie i wciskamy tam kulkę mięsną. Tak postępujemy z resztą ciasta i wszystkimi kulkami.
Krok 5 - Kulki drobiowe zapiekane w cieście drożdżowym  foto
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Z pozostawionego ciasta możemy zrobić kilka ozdób i umieścić je na kulkach.
Ciasto pieczemy ok.45-55 minut, stopniowo zmniejszając temperaturę do 160 C.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Edita 12.12.2016 11:45
fajna pizza
Ela15 01.12.2016 16:02
ciekawy przepis
Beatris 30.11.2016 08:07
Bardzo pomysłowe danie, podoba mi się :)
Barbara13 29.11.2016 22:46
bardzo interesujące podanie
paniusiaewa 29.11.2016 22:29
I znów nawymyślałaś cudeńka, a niby całkiem proste.
Renataj 29.11.2016 21:48
Interesujący pomysł wart wypróbowania:)
RenataZ-et 29.11.2016 20:30
bardzo efektowne!
Konczi 29.11.2016 18:05
całość prezentuje się pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat