Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Około 50 sztuk

kasza jaglana 200 gram
mleko kokosowe 2 szklanki
wiórki kokosowe 100 gram
cukier trzcinowy 5 łyżek
ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

migdały 50 sztuk
wiórki kokosowe

Opcjonalnie

masło 30 gram

Porada

Nie są chrupiące, ale za to bardziej kokosowe i zdecydowanie zdrowsze! Na pewno nikt nie domyśli się, że ich głównym składnikiem jest kasza jaglana.

Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej

Kroki postępowania

1
Migdały/orzechy należy zblanszować (zalać wrzątkiem, pomoczyć przez kilka minut) i obrać z brązowej skórki (łatwo schodzi).
Krok 1 - Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej foto
2
Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni.
Krok 2 - Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej foto
3
Kaszę przesypać na sitko i porządnie opłukać pod bieżącą wodą (na przemian pod zimną i gorącą), a następnie przełożyć do garnuszka i zalać wodą tak, aby przykryła jej powierzchnię.
Krok 3 - Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej foto
4
Całość zagotować, połączyć z mlekiem kokosowym oraz uprażonymi wiórkami i gotować około 15 minut na niewielkim ogniu.
(Co jakiś czas można delikatnie przemieszać.)
Krok 4 - Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej foto
5
Lekko przestudzoną kaszę umieścić w misie blendera i wymieszać z ekstraktem waniliowym oraz cukrem/miodem/syropem.
Można również wmieszać masło.
Powstałą masę należy spróbować, ewentualnie dosłodzić.
Krok 5 - Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej foto
6
Z masy uformować z niej niewielkie kuleczki - umieszczając w każdej z nich migdał/orzech.
Krok 6 - Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej foto
7
Wszystkie kulki obtoczyć (dokładnie i po kolei) w wiórkach kokosowych.
Całość można schłodzić w lodówce, choć pralinki nadają się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Krok 7 - Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 18.07.2017 17:18
Baaardzo ;)
gusia1000 17.07.2017 23:34
Na pewno są pyszne.
Diana Rusiłowicz 17.07.2017 09:29
Dziękuję :)
SzczyptaChili 16.07.2017 12:15
Wyglądają bardzo smacznie , fajny pomysł :)
Ola1984 16.07.2017 09:15
Smacznie wyglądają :)
Bożena Matuszczyk 16.07.2017 07:52
Pomysłowo i smacznie;)
halina17 15.07.2017 20:32
pomysłowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak