Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Około 50 sztuk

  • kasza jaglana

    200 gram
  • mleko kokosowe

    2 szklanki
  • wiórki kokosowe

    100 gram
  • cukier trzcinowy

    5 łyżek
  • ekstrakt waniliowy

    1/2 łyżeczki

Dodatkowo

  • migdały

    50 sztuk
  • wiórki kokosowe

Opcjonalnie

  • masło

    30 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej foto
Migdały/orzechy należy zblanszować (zalać wrzątkiem, pomoczyć przez kilka minut) i obrać z brązowej skórki (łatwo schodzi).
Krok 2 - Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej foto
Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni.
Krok 3 - Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej foto
Kaszę przesypać na sitko i porządnie opłukać pod bieżącą wodą (na przemian pod zimną i gorącą), a następnie przełożyć do garnuszka i zalać wodą tak, aby przykryła jej powierzchnię.
Krok 4 - Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej foto
Całość zagotować, połączyć z mlekiem kokosowym oraz uprażonymi wiórkami i gotować około 15 minut na niewielkim ogniu.
(Co jakiś czas można delikatnie przemieszać.)
Krok 5 - Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej foto
Lekko przestudzoną kaszę umieścić w misie blendera i wymieszać z ekstraktem waniliowym oraz cukrem/miodem/syropem.
Można również wmieszać masło.
Powstałą masę należy spróbować, ewentualnie dosłodzić.
Krok 6 - Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej foto
Z masy uformować z niej niewielkie kuleczki - umieszczając w każdej z nich migdał/orzech.
Krok 7 - Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej foto
Wszystkie kulki obtoczyć (dokładnie i po kolei) w wiórkach kokosowych.
Całość można schłodzić w lodówce, choć pralinki nadają się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Diana Rusiłowicz
Nie są chrupiące, ale za to bardziej kokosowe i zdecydowanie zdrowsze! Na pewno nikt nie domyśli się, że ich głównym składnikiem jest kasza jaglana.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Diana Rusiłowicz 18.07.2017 17:18
Baaardzo ;)
gusia1000 17.07.2017 23:34
Na pewno są pyszne.
Diana Rusiłowicz 17.07.2017 09:29
Dziękuję :)
SzczyptaChili 16.07.2017 12:15
Wyglądają bardzo smacznie , fajny pomysł :)
Ola1984 16.07.2017 09:15
Smacznie wyglądają :)
Bożena Matuszczyk 16.07.2017 07:52
Pomysłowo i smacznie;)
halina17 15.07.2017 20:32
pomysłowe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat