KULEBIAK Z PIECZARKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szklanki mąki

    3
  • łyżek śmietany

    5
  • jajko

    2
  • łyżek masła

    5
  • łyżeczka cukru

  • sól, pieprz

  • pieczarki

    1 kg
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    6
  • cebula

    2
  • żółtko jajek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić, ewentualnie umyć, pokroić w drobniutką kostkę. Cebule obrać, posiekać. Mocno rozgrzać olej na dużej patelni, zeszklić na nim cebule kilka minut na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Dodać grzyby, smażyć na średnim ogni (cały czas mieszać). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze 25 minut na małym ogniu. Wsypać tartą bułkę, wymieszać. Wbić 1 jajko, dodać 3 łyżki śmietany. Całość ponownie wymieszać. Mąkę przesiać na blat, wbić pozostałe jajko, dodać rozdrobnione masło. Wsypać pieprz, sól i cukier, wlać 2 łyżki śmietany. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Zawinąć w folię, włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie. Na cieście rozsmarować grzybowy farsz, ciasto zawinąć, formując podłużny bochenek, posmarować żółtkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 °C.

KULEBIAK należy pokroić w grube plasterki i podawać na ciepło, jako np. dodatek do zup, lub z sosem, jako przystawkę. Kulebiak można przygotować z różnymi farszami. Doskonale smakuje z ryżem, mięsem drobiowym, cebulą i ziołami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maryś1 24.09.2010 16:39
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat