Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak świąteczny w cieście francuskim z grzybami i łososiem Marcina Budynka .*.
Grzyby umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na maśle wraz z grzybami. Odstawić do wystygnięcia. Wystudzone grzyby przełożyć do miski, doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki i koper posiekać, a następnie wraz z jajkiem i bułką tartą dodać do grzybów. Całość wymieszać.
Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do gotowania rozwałkować ciasto francuskie – powinno mieć wielkość ok. 20 cm x 10 cm. Na cieście równomiernie rozłożyć grzyby, a na środku ułożyć pasek łososia. Przy pomocy papieru uformować roladę. Całość piec 15-18 minut w temperaturze 200°C. Podawać z buraczkami ze śmietaną.