Kulebiak świąteczny w cieście francuskim z grzybami i łososiem Marcina Budynka .*.

Kulebiak świąteczny w cieście francuskim z grzybami i łososiem Marcina Budynka .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    400 g
  • filet z łososia

    300 g
  • jajko

    1 szt
  • cebula

    1/2 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

    40 g
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    20 g
  • pietruszka

    1/2 pęczka
  • koper

    1/2 pęczka
  • sól

  • pieprz czarny

  • papier do gotowania

  • grzyby

    250 smażone
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kulebiak świąteczny w cieście francuskim z grzybami i łososiem Marcina Budynka .*.

Marcin Budynek poleca:
Grzyby umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na maśle wraz z grzybami. Odstawić do wystygnięcia. Wystudzone grzyby przełożyć do miski, doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki i koper posiekać, a następnie wraz z jajkiem i bułką tartą dodać do grzybów. Całość wymieszać.
Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do gotowania rozwałkować ciasto francuskie – powinno mieć wielkość ok. 20 cm x 10 cm. Na cieście równomiernie rozłożyć grzyby, a na środku ułożyć pasek łososia. Przy pomocy papieru uformować roladę. Całość piec 15-18 minut w temperaturze 200°C. Podawać z buraczkami ze śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Agnieszka-87-25 13.06.2017 16:50
pyszny taki
Rycerz
Rycerz 28.12.2013 18:51
Wybornie, to wygląda.
Anna133 26.12.2013 09:00
wygląda zjawiskowo
Monika-twin 20.12.2013 07:45
extras pryepis
Ola1984 18.12.2012 17:12
Bardzo pyszna propozycja w sam raz na święta :)
Lemon 18.12.2012 15:48
pycha
Goya 18.12.2012 15:32
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat