Kulebiak

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    400 gram
  • grzyby suszone

    10 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • olej

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • cukier

    do smaku
  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • drożdże

    50 gram
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • jajka

    2 szt.
  • olej

    5 łyżek
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kulebiak foto
Kapustę wypłukać, dodać namoczone grzyby, odrobinę wody i gotować około godzinę na małym ogniu. Wystudzić, odcisnąć wodę, dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oleju cebulę i zmielić przez maszynkę. Dodać przygotowaną z 1 łyżki mąki i 3 łyżek oleju zasmażkę, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Krok 2 - Kulebiak foto
Z mleka, drożdży i 2 łyżeczek cukru przygotować rozczyn i odstawić go na 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, jedno jajko i białko z drugiego (żółtko będzie potrzebne do posmarowania kulebiaka), 5 łyżek oleju i szczyptę soli, wymieszać na gładką masę i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 3 - Kulebiak foto
Z ciasta uformować prostokątny placek, posmarować farszem i zawinąć roladę.
Krok 4 - Kulebiak foto
Przełożyć do wąskiej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumieni. Przełożyć na deskę, pokroić na plastry i podawać na gorąco.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smakołyk 21.01.2014 18:34
Mniam, mniam :)
naratka40 17.10.2013 14:19
dobre smaczne i odpowiednie na tą porę roku
everay 09.10.2013 11:09
apetycznie wygląda
IwonaDD 09.10.2013 08:50
smaczne danie!
Aga-25 09.10.2013 08:06
zjadło by się
Agnieszka-87-25 09.10.2013 08:00
smaczne to
Ela_K 09.10.2013 07:53
pyszne danie
Izabela9 09.10.2013 06:56
Uwielbiam takie dania.
Adamorek 09.10.2013 02:10
dobre, tradycyjne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat