Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kukurydziane muffiny z malinami i jagodami wg Nigelli Lawson

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 150 g
mąka kukurydziana 100 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
cukier drobny 150 g
olej 125 ml
maślanka 125 ml
jajko 1
maliny świeże 100 g (można zastąpić borówkami)

Porada

Przepis znalazłam w książce Nigelli Lawson.

Przepis i sposób przygotowania na: Kukurydziane muffiny z malinami i jagodami wg Nigelli Lawson

W misce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek, sodę oraz cukier.
W drugiej wymieszać płynne składniki : olej, maślankę, jajko.
Składniki suche połączyć z mokrymi i krótko wymieszać, tylko do momentu połączenia się składników. Wsypać połowę owoców i wymieszać.

Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Posiadam formę na 6 muffinek, którą wyłożyłam papilotkami, natomiast pozostałe ciasto wyłożyłam do silikonowych foremek już bez użycia papilotek. Ciasto podzielić na 12 foremek (u mnie ciasto sięgało do połowy wysokości foremki, Nigella proponuje aby foremki były wypełnione do 2/3 wysokości).
Muffiny posypujemy pozostałymi owocami, po około 3-4 sztuki na każdą muffinkę.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 20 minut i studzimy na kratce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak