Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruszynki z marmoladą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1, 5 szklanki
masło 25 dag
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 1 łyzka
cukier waniliowy
cukier 1 łyżeczka
sól szczypta
proszek do pieczenia 1\2 łyzeczki
marmolada twarda
cukier puder

Porada

15 sztuk ciasteczek

Przepis i sposób przygotowania na: Kruszynki z marmoladą

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i sola Do mąki dodać posiekane masło, żółtko, smietanę, spirytus i zagnieść ciasto Ciasto nalezy zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować. Małą szklaneczką wycinać krążki. Na każdy krążek ułożyć porcję marmolady i zlepiac je łapiąc z dwóch stron ku srodkowi. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni przez około 15 minut na złoty kolor. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak